Istorija boćanja

Teško je na osnovama govoriti o počecima boćanja, jer o tome nema pravog saznanja. Engleski arheolog James Meleart u iskopinama turskog grada Catal Hojuk ( koji je postojao 7.000 godina pre nove ere) pronašao je okrugle predmete koje je procenio da su mogle služiti za igru.

Mnogo bolja dokumentacija o igri boćanja pronađena je u iskopinama u Egiptu, gde je bila jedna od osnovnih igara 2.500 goddian pre Hrista. U iskopinama grada Luksora pronađene su zidne porodične freske sa boćarskim motivima.

I u staroj Grčkoj pronađeni su dokazi o igri s boćama. Hipokrat, slavni lekar koji je živeo od 460 do 377 godine pre Hrista, u svojim zapisima o medicini spominje i savetuje igranje boćanja.

Stari Rimljani igrali su se sa boćama, o čemu svedoči podatak da su prilikom iskopina grada Pompeja ( 79. godina posle Hrista ) pronađene boće i jedna mala  ( bulin).

Prvi pisani akti (zakoni) koji regulišu igranje boćama nastao je u Engleskoj. Zasluga pripada kralju Karlu drugom (1630-1685 godine), a 1872. godine Tomas Tajlor izumio je specijalnu mašinu za izradu boća (lav bovls) jajolikog oblika.

Tada je nastala i prva boćarska asocijacija, koja se nije razvela u ostalom delu sveta, nego se jako popularizovala na području Engleske i njezinih kolonija.

Postoji pisani dokument, da u Torinu, 01.05.1873. godine je osnovan prvi talijanski klub, imenom Krika Bocifila dei Martiri, a tamošnji klubovi udružili su se u regionalno takmičenje 1897. godine. Prvo službeno takmičenje je održano 1900. godine.

U Francuskoj već 1888. godine, klubovi su se udružili u regionalnu ligu, a prvo službeno takmičenje 1890. godine.

Prve metalne boće izrađene su 1923. godine u Francuskoj na području Liona (otud naziv boules liones), a do tada se koriste boće isklesane od kamena, velike drvene boće, a nakon toga boće sa čavlima do 1902. godine.

Postoje četiri boćarske asocijacije i to: Volo, Rafa, Petanka i Lovn Bovls.

U novije vreme, razvitkom tehnologije, igra se sinteskim (Rafa, Lovn Bovls) i metalnim (Volo i Petanka) boćama. Upravo razlika materijala od kojeg su napravljene boće, određuje pravila i način igre, stoga postoje i različite svetke asocijacije.